Ennen ja jälkeen – Hannan perheen talo koki todellisen muodonmuutoksen

Tie kaartuu oikealle. Metsän siimeksestä paljastuu ryhdikäs, raikkaana maisemassa loistava talo, jonka Särmäkoti maalasi kesällä ilmaiseksi osana Särmäkodin, Teknoksen, Lindgrenin ja Värisilmä Rovaniemen yhteistempausta. Hannan perheen koti valikoitui muutoskohteeksi se perusteella, että apu tuli tarpeeseen.

Hanna ja hänen tyttärensä Martta tarkastelevat lopputulosta.

– Ollaan oltu molemmat ihmeissään ja meillä on vielä totuttelemista talon uuteen ulkonäköön. Kaikki läheiset ja ystävät kehuvat kyllä hirveästi, Hanna nauraa.

Sävyvalinnat osuivat nappiin.

– Ihastelen aina harmaita taloja, mutta tähän paikkaan tämä valittu sävy on just oikea.

Tämä mielipide on helppo allekirjoittaa, kun näkee talon sulautuvan upeasti pehmeän utuiseen syysmaisemaan. Luonnonläheinen sävy kunnioittaa Hannan isän rakentaman talon henkeä ja sijaintia maaseudun rauhassa.

Muutoskohteessa oli tarkoitus maalata alun perin vain ulkoseinät, mutta Särmäkodin Tuukka huomasi talolla käytyään katon maalipinnan heikon pinnan ja sekin otettiin mukaan urakkaan. Musta katto ryhdittää kokonaisuutta hienosti.

Hanna ja Martta viihtyvät uudistetussa kodissaan. Jermu osoittautui liian herkäksi metsästyskoiraksi ja viettää nyt lokoisia
oloneuvoksen päiviä perheen seurana.

Uuden, raikkaan maalipinnan myötä ulko-oven ja autotallin oven kulahtanut ilme on ruvennut pistämään silmään. Värisilmä Rovaniemen tiimi päätti lahjoittaa maalit ovien pintakäsittelyyn. Hannaa kutkuttaisi ryhtyä heti maalaushommiin, mutta Värisilmän Maaliasiantuntija Kake toppuuttelee:

– maalaus kannattaa jättää suosiolla kevääseen, sillä ulkolämpötilan pitää olla maalaushetkestä eteenpäin ainakin kahden päivän ajan plussan puolella ja ilmakin on liian kostea näin myöhään syksyllä. Jos maalauksen ja kuivatuksen voi toteuttaa sisätiloissa, projekti onnistuu tietysti milloin vain.

Elokuussa maalattiin!

Särmäkodin tiimillä työt sujui ja poppi soi

Tässä muutama tunnelmakuva maalausvaiheesta. Särmäkoti lähti urakkaan isolla tiimillä ja työt saatiinkin tehtyä kahden päivän aikana. Maalauskelit olivat ihanteelliset: kuivana, pilvipoutaisena päivänä olosuhteet ovat parhaimmillaan. Teknoksen ja Lindgrenin laadukkaat tuotteet auttoivat ammattilaisia saavuttamaan tavoitteen, eli aivan uuden ilmeen Hanna perheen kotitalolle. Tuore ja ehjä maalipinta suojaa puuta laholta ja sääolojen vaikutukselta pitkään.

DCIM101GOPROGOPR5800.JPG

Hanna kiittelee Särmäkodin maalareita kohteliaaksi ja reippaaksi porukaksi. – Mukava meininki ja vauhdikasta tekemistä pojilla!

Särmäkoti löysi kodin, jonka maalaa tänä kesänä ilmaiseksi

Hannan perheen talon muodonmuutos

– Ookko sie myymässä minun taloa, kysyi Hanna Ihalainen ystävältään Sirpa Rousulta, kun tämä oli ihmeellisen kiinnostunut Hannan talon ”teknisistä yksityiskohdista” puhelinkeskustelun aikana. Sirpa oli nähnyt somessa Särmäkodin etsivän sopivaa kohdetta ilmaiseksi maalattavaksi ja ajatteli heti Hannan taloa.

Sirpa kirjoitti hakemuksessa: ”ystäväni on kolmen lapsen yksinhuoltajaäiti, joka on monessa haasteessa sinnitellyt ja ”purrut hammasta” lasten tarpeet aina etusijalle laittaen. Lapsivapaata hänellä ei juuri koskaan ole ja eikä hän koskaan laita itseä etusijalle lasten eikä muidenkaan kohdalla. Silti hän on aina auttamassa muita pyyteettömästi ja jaksaa silti aina hymyillä ja kuunnella muiden ilot ja surut”.

Ystävyyden ylistys. Hanna ja Särmäkodille hakemuksen lähettänyt Sirpa ovat olleet ystäviä pitkään. Sirpa on myös Hannan lasten täti.

Sirpa kertoi myös, että Hannan isän 80-luvun lopulla rakentamaa taloa on alkanut ajan hammas purra. Viime kesänä havaittu vesivahinko vei esimerkiksi perheeltä pesutilat ja pyykkäysmahdollisuuden kuukausiksi. Hannan perhe asuu Rovaniemen lähistöllä syrjässä palveluista ja kaukana läheisistä, joten pesu- ja pyykkimatkat saattoivat olla pitkiä.

Tuukka Rautio Särmäkodilta kertoo, että hänellä oli juuri Hannan perheen tyyppinen tapaus mielessään, kun he miettivät, kuinka voisivat yrityksenä auttaa jotakuta tarpeessa olevaa.

– Hakemuksia tuli yli neljäkymmentä ja ja useammalle perheelle olisi ollut hienoa päästä laittamaan maalipinnat kuntoon. Hannan talo kaipasi kipeästi maaliremonttia. Odotamme innolla, että päästään kirkastamaan ajan patinoimat pinnat kuntoon, sekä tuomaan apu sinne, missä sitä oikeasti tarvitaan! Kumppaniksi tähän tempaukseen lähtivät Värisilmä Rovaniemi, Teknos ja työvälineiden osalta Lindgren.

Kohdekäynnillä Särmäkodin Tuukka Rautio (oik.) päätti, että seinien lisäksi myös katto maalataan Teknoksen Kirjo Akvalla. Mukana iloitsemassa Hanna, Eerika, Martta ja Eeli.

Hanna kertoo, että Tuukan soitto oli ”positiivinen järkytys”.

– Meidän tapauksessa tätä voi verrata lottovoittoon, enkä meinaa vieläkään uskoa asiaa todeksi. Ensimmäinen kysymys oli, että miksi juuri minä. Meillä on ollut paljon vastoinkäymisiä, mutta olen itse niin peruspositiivinen ja päivä kerrallaan menijä, että en ehkä hahmottanut avun tarvetta niin hyvin kuin Sirpa.

Ystävyys Sirpan kanssa on kantanut läpi vaikeiden aikojen.

– Tämä oli sitä sarjaa, että mitä se Sirpa on nyt taas keksinyt, Hanna nauraa.

– Meidän ystävyys on vaan semmoista, että asetetaan toinen oman itsen edelle ja iloitaan toisen onnistumisesta. Nykypäivänä kateus ja toiseen vertailu on yleistä. Olen iloinen, että itsellä on tuommoinen ystävä.

Törmällä metsän laidassa seisova persoonallinen talo on Hannalle ja koko suvulle rakas.

– Tämä on se koti aina ollut, siskotkin tulee käymään kuin kotiinsa edelleen. Haluan vielä säilyttää talon ja taistella sen puolesta.

Kategoriat: Uutiset